Aybüke ÖZDAĞ YILMAZ's profile

İzmir Avukat | Boşanma Avukatı | Aybüke ÖZDAĞ YILMAZ

AİLE HUKUKU Nedir ?
Aile hukuku, kişiler arasındaki soybağı ilişkilerini düzenleyen, evlilik – boşanma – nişanlanma gibi durumların hukuki neticelerini belirleyen hukuk alanı olup, müvekkillerimize ağırlıklı olarak avukatlık hizmeti verdiğimiz bir alandır. Günümüzde uluslararası ilişkilerin gelişmesi neticesinde yabancı vatandaşla yapılan evlilik ve boşanma oranlarında artış gözlenmektedir. Yabancı kişilerle yapılan evlilik ve boşanmaların bütün hukuki aşamalarında müvekkillerimizin haklarını en iyi avukatlık hizmetleriyle koruma altına almaktayız. Anlaşmalı ve çekişmeli boşanmalarda en iyi avukat lık hizmetleriyle İzmir avukat lık faaliyetlerimiz devam etmektedir.
Ayrıca bir takım nedenlerle ortaya çıkan evlat edinme, soybağının düzeltilmesi gibi nesebi etkileyen boşanma dışındaki davalarda da tecrübelerimizle İzmir avukat lık büromuzla yanınızdayız.

Yurtdışındaki müvekkillerimizle en sık çalıştığımız alanlardan birisi olan tanıma-tenfiz davalarının takibi de İzmir avukat lık büromuzca yapılmaktadır.
Ayrıca boşanmanın mali sonuçları olan boşanmayla ortaya çıkan nafaka, tazminat, katkı değer alacağı gibi konularda da müvekkillerimize en iyi hukuki hizmetleri,  en iyi avukat lık hizmetleri izmir avukat lık büromuzda vermekteyiz.

Kişilerin vefatı halinde mirasçılık belgesinin alınması, mirasçılık belgesinin iptali davası, vasiyetnamenin iptali davası, miras sözleşmesi, vasiyetname düzenlenmesi gibi uzmanlık gerektiren alanlarda müvekkillerimizin en iyi avukat lık hizmetleriyle İzmir avukat danışmanlık büromuzla yanındayız.

Boşanma
Her insanın başına gelme ihtimali olan bir durum olan boşanmanın, hayatın bir gerçeği olduğunu kabul etmek gerekir. Nasıl ki evlilik hayatımızın içerisinde ise bunun tam tersi olan boşanma da bir o kadar hayatımızda yer almaktadır. Bu nedenle boşanmaktan başka bir çarenin olmadığı durumlarda, nelere dikkat etmemiz gerektiğini iyi kavramamız gerekmektedir.

Şiddetli geçimsizlik, Zina (aldatma), Hayata Kast, Akıl Sağlığı, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış, Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme, Terk Sebebiyle boşanma davası açılabilir. Çekişmeli boşanma davası açmak isteyen kişi, yalnızca yukarıda kanunda belirtilen sebeplere dayanarak boşanma davası açabilmektedir.

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Evli çiftler boşanmaya karar verdikleri zaman bir tercih yapmaları gerekir. Anlaşmalı şekilde boşanma veya çekişmeli şekilde boşanmayı seçebilirler. Boşanma davası için Aile Mahkemesine başvurmaları gerekir. Aile mahkemesinin bulunmadığı illerde ise aile mahkemesi sıfatıyla asliye hukuk mahkemesi görevli olacaktır.
Boşanmak isteyen kişi ya da taraflardan biri şu belgeleri tamamlamaları gerekir:
İki nüsha dava dilekçesi ( Avukata danışmadan yazılması önerilmez)
Nüfus cüzdan fotokopisi
Varsa eklemek istediği belgeler Adliyelerdeki tevzi bürosuna başvurarak dava açılabilmektedir
Dava avukatlı ya da avukatsız şekilde açabilir. Anlaşmalı boşanma veya çekişmeli boşanmada olsa hukuki destek almadan, avukatlık hizmeti olmadan kendi davanızı kendiniz de yürütebilirsiniz. Ancak yasal düzenlemeler, Yargıtay kararları, davalarda gerekli durumlarda yapılması gereken itirazlar, delil sunma, tanık dinletme usulleri vb. ve daha birçok önemli konuda bu işin eğitimini almadığınız için, yani avukat olmadığınız için, boşanma davası sonunda geri dönülmesi mümkün olmayan hukuki kayıplar yaşayabilirsiniz. Sizin tercihinize göre, piyasa araştırması yapılarak, yaptığınız birebir görüşmeler sonucu size güven veren, alanında deneyimli, sizi anlayan, anlaşmalı veya çekişmeli boşanma davanızla ilgili her türlü sorunuzda yanınızda olacak, her an ulaşabileceğiniz ve davanızı hukuki hak kayıplarına sebep olmadan kazanacağına inandığınız bir avukatla çalışmak, dava sürecinizi daha kolay, daha verimli ve sağlıklı yürütmenize yardımcı olacak, hukuki anlamda da güvende olmanızı sağlayacaktır. İzmir Boşanma Avukatı – davanızda  tecrübemizle yanınızdayız

Boşanma Davası Nerede Açılır?

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 167. Maddesi “Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir” olarak belirtmiştir. Bu kanun maddesine dayanarak boşanma davası açmak isteyen kişi, boşanma davasını açarken hangi yer mahkemesinde boşanma davasını açabileceğini seçebilmektedir.

Kişi, boşanmak istediği eşinin yerleşim yerinde yani ikametgâhında veya son defa 6 aydan beri eşi ile birlikte oturduğu yer mahkemesinde boşanma davası açabilir ya da kendisi yerleşim yerini yani ikametgâhını taşımışsa, taşıdığı yer mahkemesinde de boşanma davası açabilir.

Boşanma Davası Ücreti – Boşanma Davası Masrafları – Avukatlık Ücreti nedir?
Boşanma Davası için dava açarken harç yatırılması gerekmektedir, bununla beraber gider avansı da yatırılmaktadır.
Avukat tutmanız, hukuki danışmanlık almanız halinde avukatlık ücreti de ödeneceği unutulmamalıdır, ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi dönülmez hukuki kayıplara maruz kalmamak için, avukatlık hizmeti almanız, boşanma davanızın lehinize sonuçlanmasına yardımcı olacaktır.

Boşanma Davasında Her Duruşmaya Katılmak Gerekli Midir?

Her iki tarafında avukatı varsa duruşmaya vekil avukatlar katılacağı için, katılmak zorunlu değildir. Özellikle davacı tarafın avukatlık hizmetli almaması, yani avukat tutmaması halinde, boşanma davasına katılmaması halinde ilgili dava işlemden kaldırılır.

Anlaşmalı Boşanma Nedir?

Anlaşmalı boşanmada, eşler boşanmanın şartları üzerinde fikir birliği sağlamışlardır ve her iki tarafın da üzerinde uzlaştığı bir boşanma protokolü metni kabulü ile  gerçekleşir.

Anlaşmalı Boşanma Şartları Nelerdir?
Evliliğin en az 1 yıl sürmüş olması
Eşler aynı zamanda mahkemeye başvurmalıdır veya bir tarafça açılan dava diğer eş tarafınca kabul edilmelidir.
Mahkeme hâkimince her iki taraf dinlenerek, serbestçe bu kararı aldıklarına karar vermesi
Her iki tarafın boşanma sonrasındaki mal paylaşımı ve çocukların durumu (velayet vb.) hakkında ortak bir karara varmış olması (protokol ile) ve mahkeme hâkiminin de bu protokolü onaylaması sonrasında taraflar boşanabilirler
İzmir boşanma avukatı hizmeti ile Üstündağ Hukuk Bürosu bilgi ve uzmanlık gerektiren ilgili dilekçe ile protokolün hazırlanması ve eşlerin uzlaşmalarının sağlaması hususlarında profesyonel destek sağlar, İzmir boşanma davası açarak süreci takip eder.

Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Olağanüstü durumlar dışında ilk ve tek celsede sonuçlanır, burada önemli olan dava dilekçesiyle başvurduktan sonra, ilgili mahkemenin verdiği ilk duruşma gününün ne kadar yakın olacağıdır. Bu minvalde 1 hafta sonra duruşma günü verilmesi halinde, 1 hafta sonunda İzmir Anlaşmalı Boşanma gerçekleşmiş olur.

Çekişmeli Boşanma Nedir?
Tarafların boşanma ve ferileri ( nafaka, tazminat, velayet vs.) üzerinde fikir birliği sağlayamadıkları, eşlerden birinin boşanmak istemediği durumlardaki boşanma türüdür.

Çekişmeli Boşanma Sebepleri Nelerdir?
Kanunda belirtilen boşanma sebepleri;
Zina
Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme
Terk etme
Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış
Evlilik birliğinin temelden sarsılması
Akıl hastalığıdır.
Dava dilekçesinin hazırlanması, maddi ve manevi menfaatlerinizin korunması, mal paylaşımı, velayet vb. konularda bilgi birikimi ve tecrübemizle İzmir anlaşmalı boşanma – İzmir çekişmeli boşanma davanızda yanınızdayız.

Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Çekişmeli boşanma davasının adından da anlaşılabileceği gibi, her iki tarafında boşanma şartları konusunda fikir birliğine varamaması sebebiyle anlaşmalı boşanma davalarından daha uzun süreceği neredeyse kesindir. Her iki tarafın iddiaları, duruşmalar arasında geçen süreler, tanıkların dinlenmesi, bilirkişi vb. raporlarının hazırlanması için geçecek süreler düşünüldüğünde süreç oldukça uzayabilmekte ancak zaman zaman 3-4 duruşma sonrasında da karar verilebilmektedir.

Boşanma Davasında Velayet Kime Verilir?

Çocuğun üstün yararı, velayet konusundaki en önemli husustur. Maddi ve manevi olarak çocuk kimin yanında daha iyi şartlarda olacaksa velayetin ona verilmesi genellikle hükmedilir. Yerel mahkeme velayetin kime bırakılacağına karar verirken, tarafların ekonomik ve psikolojik durumlarını, çocuğun yaşını, ihtiyaçlarını, hatta çocuk kendini ifade edebilecek yaşta ve durumda ise çocuğun isteğini de göz önünde bulundurmaktadır.

Çekişmeli Boşanma Davasında Tazminat ve Nafaka Talep Edilebilir Mi?

Çekişmeli boşanma davasında maddi manevi tazminatı ve nafaka talebinde bulunabilirsiniz. Nafaka talebi hem kendiniz hem de müşterek çocuklar için yapılabilir.

Tedbir Nafakası Nedir ve Ne Zaman Talep Edilebilir?

Boşanma davası başladıktan sonra veya boşanma davası devam ederken, eş ve reşit olmayan çocuklar (18 yaşından küçük) yararına mahkemenin hükmettiği nafaka türüdür.
Çekişmeli Boşanma Davasında Eşim Üzerine Kayıtlı Menkul ve Gayrimenkul İçin Paylaşım Talebinde Bulunabilir Miyim?

Bu durum için ayrı dava açılması gerekir
Çekişmeli Boşanma Davasında Verilen Karar İçin Temyiz Yolu Açık Mıdır? 
Evet, verilen kararı temyiz etme hakkınız bulunmaktadır

Boşanma Davasında Kadının Hakları Nelerdir?

Ayrı Yaşama Hakkı: Evlilik birliğinin temel kuralı her ne kadar eşlerin birlikte yaşaması olsa da bazı durumlarda eşlerden bir tanesi ayrı yaşama hakkı talep edebilir. Bu durum Türk Medeni kanununun 197. Maddesinde düzenlenmiştir. Kadının kişiliği, ekonomik güvenliği ve aile huzuru tehlike altında ise hâkimden ayrı yaşama hakkı talep edilebilir.
Çocuğun Tedbiren Velayetini Talep Etme Hakkı: Boşanma davasının ferilerinden olan velayet hakkı, dava sonuçlanıncaya kadar hâkim tarafından geçici olarak belirlenir. Bu doğrultuda geçici velayet kendisine ait olan eş, diğer taraftan çocuğun kendisine teslim edilmesini talep edebilir.
Çocuk İle Kişisel İlişki Kurma Hakkı: geçici ya da kalıcı velayet kendisine verilmeyen eş lehine hakim tarafından çocuğun psikolojik ve sosyolojik gelişimine uygun olarak belirli zaman aralığı belirlenerek çocukla görüşmesi sağlanır.
Ortak Konutun Özgülenmesini Talep Etme Hakkı: Boşanma davasının açılmasının ardından, tarafın talebi üzerine hakim müşterek konutu ihtiyaca göre o eşe tahsis eder. Burada hakim konutun hangi eşe ait olduğuna ya da kira sözleşmesine hangi eşin taraf olduğuna bakmaz. Esin ihtiyaç durumuna göre tahsis edilir
Çocuk İçin Tedbir Nafakası Hakkı: Çocuğun geçici velayeti kendisine verilmeyen taraf, diğer taraftan dava sonuçlanıncaya kadar tedbir nafakası talep edebilir.
 İştirak Nafakası Hakkı: Dava süresince talep edilen tedbir nafakası, davanın sonuçlanmasının ardından iştirak nafakasına dönüşür.
Kadın İçin Tedbir Nafakası Hakkı: Boşanma davası neticesinde belirlenecek olan nafakadan önce, dava süresince mağdur olmaması için hâkim tarafından uygun görülen bir nafaka miktarı belirlenir. Tedbir nafakası davanın sonuçlanması ile sona erer.
Yoksulluk Nafakası Hakkı: Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek olan taraf, kusuru daha ağır olmamak koşulu ile diğer taraftan nafaka isteyebilir.
Kadının Maddi Tazminat Hakkı: Evlilik birliğinin devamı sırasında diğer eşin kusuru yüzünden maddi olarak zarara uğradığını ispat eden taraf, maddi tazminat talebinde bulunabilir.
Ziynet Eşyası Alacağı Hakkı: Boşanma davasının açılmasıyla birlikte, ziynet alacağı da talep edilebilir. Kadına takılan her türlü ziynet eşyası kadına aittir. Erkeğe takılan ancak kadının kullanabileceği türdeki ziynet eşyaları yine kadına aittir.
Kadın Eşin Manevi Tazminat Hakkı: Evliliğin devamı ve boşanma süresince manevi olarak zarara uğrayan kadın, erkekten manevi tazminat talep edebilir. Burada uygun tazminat miktarı hâkim tarafından belirlenir.
6284 Sayılı Yasadan Kaynaklanan Koruyucu Tedbirlerin Uygulanmasını Talep Etme Hakkı: İlgili yasa kadına karşı şiddeti önleyici bir takım tedbirleri içermektedir. Bu doğrultuda boşanma davasının açılması nedeni şiddetten kaynaklanıyorsa, bu yasadaki tedbirlerin uygulanması talep edilebilir.
Mal Rejiminden Kaynaklı Alacak ve Haklar: Evlilik süresince elde edilen malların paylaşımı da boşanma davası ile birlikte talep edilebilir. Ancak mal paylaşımı davası açabilmek için boşanma davasının kesinleşmesi gerekmektedir.
Aile Konutu Şerhi Konulmasını İsteme Hakkı: müşterek yaşamın birlikte sürdürüldüğü ev üzerine , tapusuna sahip olmayan eş tarafından başvurularak aile konutu şerhi koydurabilir. Burada yasa koyucunun amacı, evin kötü niyetli olarak elden çıkarılıp diğer eşi zor durumda bırakılmasının önüne geçmektir.

İzmir Avukat | Boşanma Avukatı | Aybüke ÖZDAĞ YILMAZ
Published:

Owner

İzmir Avukat | Boşanma Avukatı | Aybüke ÖZDAĞ YILMAZ

Published:

Creative Fields